Borde man undvika gratis VPN-tjänster?

Senast uppdaterad: 10/11/2022

Många tycker mycket om gratis VPN-tjänster, och det är svårt att veta vad man ska tro. Många menar att gratistjänsterna är oärliga, dåliga eller bara ett sätt att få användaren att välja betalda VPN-leverantörer. Ändå är det otroligt många som använder sig av dessa tjänster och som verkar vara nöjda med dem.

I den här artikeln kommer vi gå igenom vad du egentligen kan förvänta dig av en gratis VPN-tjänst. Utifrån det kan du själv bestämma om du vill använda en gratistjänst eller om du hellre vill betala för en bättre tjänst. Det hela beror nog på vad som är det främsta syftet med VPN-användningen.

I den här artikeln kommer vi inte jämföra VPN-tjänster. Vi har gjort en längre jämförelse av gratis VPN-tjänster som du kan läsa här om du vill.

De viktigaste skillnaderna mellan gratis och betalda VPN-tjänster

Det finns många skillnader mellan gratis VPN-tjänster och betalversionerna. Här kommer vi att nämna de allra viktigaste skillnaderna, där de betalda VPN-tjänsterna ofta är mycket bättre. Det kommer bara att vara generella utgångspunkter, och ibland kommer dessa utgångspunkter skilja sig när det gäller enskilda leverantörer. Men det är de förutsättningar som vi tycker oftast gör sig gällande.

Hastighet

När det gäller hastighet är det ett av de områdena där man kanske oftast upplever störst skillnad. Det är också en skillnad som har stor betydelse för användaren. All användning av VPN kommer att dra ner hastigheten, eftersom trafiken måste gå via en extern server innan den skickas ut till nätet.

Men med de bästa VPN-tjänsterna är hastighetsförlusten mycket låg. Detta är anledningen till att du knappt märker att du använder en VPN-tjänst om du använder de snabbaste VPN-tjänsterna.

Problemet med de flesta gratistjänster är att hastigheten är mycket låg. Detta gäller inte alla VPN-tjänster. Till exempel så upplever vi att Hotspot Shield, Windscribe, ProtonVPN och Tunnelbear gör relativt bra ifrån sig när det gäller hastighet. Men det finns också vissa hakar med dessa tjänster, som vi ska återkomma till.

De flesta gratis VPN-tjänster är slöa eftersom de helt enkelt inte har samma kapacitet som de betalda VPN-tjänsterna. Betaltjänsterna tjänar mycket på sina medlemmar och kan investera i bättre och fler servrar.

Medan NordVPN till exempel har över 5000 servrar i olika länder, har många gratistjänster ofta högst 10. Det är inte att undra på att detta kan leda till bland annat överbelastning och lägre hastigheter.

Det här är en av de saker som vi tycker är mest negativa med de flesta gratistjänster. Hastigheten är givetvis väldigt viktigt när det gäller VPN-upplevelsen. Med låg hastighet påverkas allt du gör på Internet, och det kan bli svårt att strömma, spela eller helt enkelt ladda webbsidor.

Ett annat problem man också ofta glömmer är att det är väldigt viktigt att man snabbt kan koppla upp sig mot olika servrar, för att slippa vänta. Med gratistjänsterna kan detta också ta lång tid, och man kan också riskera att VPN-anslutningen avbryts. Eftersom få gratis VPN-tjänster har kill switch kan detta bli ett problem eftersom din IP-adress tillfälligt kommer att vara synlig.

Glöm Netflix med gratis VPN-tjänster

Många använder sig av VPN för att komma åt den amerikanska versionen av Netflix, eller för att förbättra utbudet av innehåll i andra streamingtjänster såsom HBO, Hulu och liknande. Detta kan du dock som oftast bara glömma att uppnå med en gratis VPN-tjänst, då ska du ha mycket tur.

Anledningen till att gratis VPN-tjänster inte fungerar med Netflix beror på att Netflix kontinuerligt arbetar med att blockera servrar som är anslutna till VPN-tjänster. Netflix vill inte att folk ska gå runt geoblockeringar eftersom de bara har köpt rättigheterna till filmerna och serierna inom vissa länder.

De flesta gratis VPN-tjänster har endast ett fåtal servrar, och därför blir det mycket lätt för Netflix att blockera dessa servrar. Å andra sidan har de bästa VPN-tjänsterna otroligt många servrar som de ständigt uppdaterar för att gå runt Netflix geoblockering. Detta betyder att om du ska se amerikansk Netflix behöver du bara bita i det sura äpplet och betala för en betald VPN-tjänst.

Mindre säkerhet och anonymitet

Återigen är det viktigt att understryka att detta inte gäller absolut alla gratis VPN-tjänster, men i alla fall de flesta av dem. Man kan säga att det finns stora skillnader också mellan gratistjänsterna.

Gratistjänsterna som ofta är de bästa är som oftast de som också har en betaltjänst. Dessa har mer resurser och kan därmed också satsa mer pengar på gratistjänsten. Tjänsterna som är helt gratis är som oftast mycket sämre, eftersom de har mindre resurser att satsa. Bland de som erbjuder både gratis- och betaltjänster kan nämnas Hotspot Shield, GooseVPN och Windscribe.

Denna skillnad är särskilt relevant när det gäller säkerhet och anonymitet, som är ju några av de främsta anledningarna till att människor använder VPN-tjänster. Många gratistjänster kommer till korta på denna punkt. Medan de flesta betalda VPN-tjänster har AES-kryptering av militär grad, är krypteringen på gratistjänsterna som oftast långt mindre säker.

Dessutom kommer det ofta hända att man upplever att anslutningen kopplas ned, så att din IP-adress tillfälligt kommer att vara synlig. Detta kan man undvika genom att använda sig av en kill switch, men dessvärre har endast ett fåtal av gratistjänsterna denna funktion.

Det kanske viktigaste problemet när det gäller säkerhet är att flera gratis VPN-tjänster har anklagats för att sälja information om sina användare till tredje parter. Det här är ju naturligtvis en skandal, eftersom själva poängen med VPN är att förbättra säkerheten, inte underminera den. Gratistjänsterna måste ju tjäna sina pengar på något sätt, så då är det kanske inte är så otänkbart om de väljer att göra det på detta sätt. Bland dem som anklagats för detta kan nämnas HolaVPN, som tidigare hamnat i blåsväder.

Om man tittar på användarvillkoren för många av gratistjänsterna så ser man att många informerar om att de förbehåller sig rätten att dela information om sina användare med tredje parter. Om du läser detta i användarvillkoren skulle vi rekommendera att du håller dig undan.

De bästa gratistjänsterna är oftast begränsade

Vi har tidigare skrivit att det finns stora skillnader också mellan gratistjänsterna. De bästa gratis VPN-tjänsterna är absolut inte oanvändbara och kan också ofta vara bättre än vissa av de sämre betaltjänsterna. Problemet är att dessa tjänster som oftast är något begränsade när det gäller hur mycket GB du kan förbruka per dag.

Bland de gratistjänster som vi tycker absolut håller måttet kan nämnas Hotspot Shield Free VPN, Tunnelbear, Windscribe, ProtonVPN och Surfeasy. Dessa är gratistjänster som faktiskt erbjuder ett flertal servrar runt om i världen, med bra säkerhetsprotokoll och relativt bra hastighet.

Dessa är gratistjänster du absolut kan överväga att använda, du ska dock vara medveten om att det alltid finns en hake med användning av gratistjänster. Haken med dessa tjänster är att mängden datatrafik du kan förbruka kommer oftast vara begränsad i någon form.

Oftast är det så att du endast kan förbruka en viss mängd GB per dag eller per månad. Det betyder att dessa VPN-tjänster inte är den bästa lösningen om du vill använda VPN för att streama eller använda VPN-tjänster när du alltid är uppkopplad. I dessa fall kommer datamängden med största sannolikhet inte räcka till.

Tänk på att syftet med dessa VPN-tjänster är att ge dig så lite datamängd att du så småningom måste köpa betaltjänsten för att få tillgång till mer datamängd.

Alternativt kan du självklart också abonnera på många olika gratis VPN-tjänster, så att du får mer datamängd sammanlagt. Å andra sidan kan det här ju vara ganska besvärligt också.

Priserna skiljer sig inte mycket

En viktig faktor som är viktigt att betona är att de betalda VPN-tjänsterna heller inte är så mycket dyra. Om du vet att du kommer att använda VPN under en längre tid kan du få längre avtal där du betalar runt 30 kr i månaden. För svenska användare är detta en relativt liten summa att betala, i förhållande till all stress och frustration en dålig gratistjänst ofta kommer att medföra.

Nästan alla betalda VPN-tjänster har också en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, vilket innebär att du utan att ange något skäl kan få pengarna tillbaka inom 30 dagar om du inte är nöjd med tjänsten. Om du bara ska använda VPN i 30 dagar är detta givetvis också ett alternativ.

Så vad rekommenderar vi?

Vårt råd till de flesta är att välja en betald VPN-tjänst. Anledningen till detta är att de betalda VPN-tjänsterna (i alla fall de flesta) är så otroligt mycket bättre än gratisversionerna, men också att de inte är så dyra. En månads användning kostar ju ungefär lika mycket som en korv med bröd på 7-Eleven.

Men det här rådet gäller inte alla. Om du till exempel har mycket dåligt ställt ekonomiskt och/eller bara ska använda en begränsad mängd GB om dagen eller i månaden kan det absolut vara ett bra alternativ att använda sig av en av VPN-tjänsterna som vi till exempel nämner i den här artikeln. Om du gör det rekommenderar vi dig att se till att din säkerhet och anonymitet upprätthålls.

Det var egentligen allt vi hade att skriva för denna gång. Du måste själv göra en helhetsbedömning utifrån vad du ska använda VPN-tjänsterna till och hur viktigt VPN är för dig. Ett alternativ är naturligtvis att testa både en gratistjänst och en betaltjänst för att jämföra, och eventuellt be om pengarna tillbaka om du inte är nöjd. De bästa svenska VPN-tjänsterna kan du se här.

Om reklam på webbplatsen

Innehållsförteckningexpand_more

    Bästa VPN-tjänster

    Bästa VPN-tjänsten

    Prova ExpressVPN

    Vår testtvåa

    Prova NordVPN
    Om reklam på webbplatseninfo